Meer informatie Bekijk het park

Bijzonder wonen in “Kootjebroek”

Aan de doorgaande weg van Kootwijkerbroek naar Stroe staat, op een oud boerenerf, de prachtige mantelzorgwoning van mevrouw van Wenum. Het lijkt wel of de woning er al eeuwen staat, maar dan wel in een modern jasje. Dat laatste kun je zeker aan TOP Totaal overlaten. Zij hebben er kijk op en weten hoe ze een nieuwe woning in een landschap kunnen bouwen zodat het niet of nauwelijks opvalt dat er überhaupt op een oud terrein een verandering heeft plaatsgevonden.

‘Daar zit ik dan, terug op de oude stenen, terug naar de bakermat’, zegt mevrouw van Wenum. ‘Ik zit letterlijk op de fundering van mijn oude huis, namelijk de stenen van de oude boerderij die op precies dezelfde plek stond waar nu dit heerlijke huisje gebouwd is. Het voelt goed en fijn en ik geniet elke dag van deze knusse woning. Vanuit alle hoeken kan ik iedereen zien aankomen, ik heb aan alle kanten van de woning een wijds uitzicht en mijn zoon en schoondochter wonen achter mij. Zij herbouwden een oud huis, dat ooit dienst deed als boerderij en schuur, tot een fijn familiehuis. Niet heel groot, wel super gezellig! Oude materialen zijn daarin hergebruikt en dagenlang heb ik steentjes af zitten bikken die ze nodig hadden voor de opbouw van de muren. Dat laatste heb ik gelukkig voor de bouw van mijn eigen prachtwoning niet hoeven doen, want daar is heel handig gebruik gemaakt van steenstrips!’ lacht mevrouw van Wenum.

De roots van een oude boerderij

‘Oorspronkelijk kom ik uit Putten. Mijn man woonde hier al met zijn ouders en heeft het boerenbedrijf van hen overgenomen. Zo kwam ik in de boerderij terecht en hebben wij gebouwd aan onze toekomst. Er kwamen kinderen en op een gegeven moment was het tijd om het stokje over te geven aan onze zoon. Mijn man ik vertrokken naar een nieuw huis in Kootwijkerbroek. Na het overlijden van mijn man werd het wel erg stil in huis. In de periode daarna heb ik eerst veel ellende en verdriet meegemaakt, maar later gelukkig ook nog veel mooie momenten beleefd. Ook mijn leeftijd blijft niet stilstaan, en zo is het plan ontstaan om weer terug te gaan naar de boerderij. Mijn zoon en schoondochter wilden niet zo’n grote boerderij waar erg veel aan verbouwd moest worden en kozen er dus voor om alles te slopen en opnieuw op te bouwen. Ook de boerderij moest er aan geloven en daarom zit ik hier op de “roots” van onze oude boerderij’.

De serre, het hart van het huis

‘De voordeur zit eigenlijk aan de zijkant, zodat je eigenlijk via de serre binnenkomt. Maar iedereen komt, net als in onze oude boerderij, via de achterkant binnen.’ Daar valt al direct op hoe ruim deze woning is. De hal is enorm en wanneer je dan doorloopt, kom je in de heerlijke living met open keuken terecht. Via de schuifpui wandel je drempelloos naar de ruime serre, die aan de zijkant van de woning gebouwd is. ‘Deze serre is zo geweldig! De eerste zonnestralen hoeven maar even aanwezig te zijn en het is hier direct goed vertoeven. Vanuit de serre kijk je heerlijk weg over de machtige vergezichten die “Kootjebroek” te bieden heeft. De seizoenen maak ik zo echt mee, dag in dag uit. De serre is eigenlijk een verlengstuk van de woning geworden en voor mij echt een heerlijke plek: het hart van het huis met een goede vibe’.

Knus en warm

‘De tijd vliegt! Met kerst woon ik hier alweer een jaar. Ik heb dus alle seizoenen een keer meegemaakt en heb het zowel in de zomer als winter zeer behaaglijk gehad. In de zomer niet te heet en in de winter lekker knus en warm. Ook ben ik enorm blij dat ik veel van mijn oude, geliefde meubels mee kon nemen. Je hebt immers je herinneringen aan deze stukken en in combinatie met wat nieuwe meubels krijg je een mix & match die past als een handschoen.’ En dat klopt! Wanneer je de woning binnentreedt, voel je direct een warme energie met een heerlijke sfeer. Alles klopt en door de vele raampartijen is er veel licht en dit geeft weer ruimte. ‘Mijn draai heb ik hier echt gevonden!’

Leesmoeder van Richard van den Top

‘Omdat we in Kootwijkerbroek wonen, was het eigenlijk een logische keuze om met TOP Totaal in zee te gaan voor de bouw van deze woning. Toch hebben we ook nog even over de schutting naar een andere bouwer gekeken, maar al heel snel merkten we dat we met TOP verder wilden gaan. De woningen zijn misschien wel wat duurder, maar je krijgt er echt heel veel voor terug. Daarnaast zitten we zowat aan dezelfde weg, dus als er iets is dan is TOP ook snel hier’.

‘En Richard? Tja, die is niets veranderd! Ik ken hem al sinds hij een heel klein jongetje was’, grapt mevrouw van Wenum. ‘Ik was namelijk leesmoeder op de lagere school en zo las ik Richard dus ook voor. Toen was Richard al een ondernemend baasje, lekker stout en altijd bezig. Het zat hem toen al in het bloed om verder te gaan waar de meeste mensen stoppen! Dat is een gave en uniek in zijn soort’.

Meer weten over onze mantelzorgwoningen?

Dat kan! Zie onze pagina over mantelzorgwoningen >